Søk
Close this search box.

Dette må du tenke på når du skal velge trapp

En trapp har mange oppgaver. Ikke bare skal den være god å gå i - den skal gli inn med og løfte resten av interiøret, og være et bindeledd mellom rom og etasjer. Vi gir deg listen over det du må huske på.
Trapp Lovisa
 
En trapp har mange oppgaver. Ikke bare skal den være god å gå i – den skal gli inn med og løfte resten av interiøret, og være et bindeledd mellom rom og etasjer. Vi gir deg listen over det du må huske på.

Å bytte trapp er enklere enn du tror. Monteringen av de fleste trapper er som regel gjort på en dag, og lages alltid etter din bolig og dine ønsker. Nettopp derfor er det viktig at du tenker nøye gjennom hvordan den skal se ut. Det finnes mange valg og muligheter, så vi har samlet våre seks beste tips for å gjøre det enkelt for deg.

1) Hvilken form skal du gå for?

Det finnes mange ulike former på trapper: Spiralform, R-form, L-form og U-form er de vanligste. Når formen er valgt, kan du velge hvilken stil som passer best. Er det et klassisk, tidløst uttrykk du leter etter, eller vil du kanskje ha en moderne vri?

Det er også viktig å tenke på hvilken rolle eller nytte trappen skal tilføre rommet. Med en åpen trappeløsning får rommet et luftigere og romsligere preg. En lukket eller tett trapp sperrer mer av, men du får mulighet til å bruke rommet under trappen til oppbevaring eller lignende.

2) Hvilken størrelse burde trappen ha?

Visste du at det finnes en trappeformel? Den beskriver hvor høye og hvor dype trinnene skal være, og har angivelig aner helt tilbake til Romertiden. Alle trapper til nye hus, som bygges etter TEK 17-standarden, skal følge trappeformelen. Det er likevel en god retningslinje å følge for deg som renoverer, for å få best mulig resultat. Trappeformelen går ut på at:

• Inntrinnet: Skal være minst 25 centimeter
• Stigningsvinkelen: Kan variere fra 17 til 30 grader
• Opptrinnet: Bør ligge mellom 17- 19,5 centimeter
• Kravet er: 2 x høyden på opptrinn + dybden på ett inntrinn = 62 centimeter +/- 2 centimeter

Det viktigste man kan gjøre for å få en god og sikker trapp er å sette av nok plass til den. For eksempel bør en rettløpstrapp være cirka 3,5 meter lang, men summen av de to yttersidene av en L-formet trapp bør måle cirka 4,5 meter. I Norge må blant annet trapper med større høyde enn 50 centimeter ha rekkverk, og det finnes krav til at åpninger skal være mindre enn 50 og 100 mm. Krav stilles også til frihøyde og bredde i trapper.

Snekker’n vet hvilke krav som gjelder, og gir deg råd ved bestilling for å sikre at din nye trapp blir så fin som mulig.

3) Hvilke materialer er best for trapper?

De vanligste tresortene som blir brukt til trapp er eik, bjørk, bøk, ask, men også valnøtt og lønn. Materialer som stål og glass øker også i popularitet, men de fleste trapper som selges er av tre – med mange variasjoner i rekketyper. Trenden har endret seg veldig de siste årene, og her er det noe for alle.

Din leverandør vet hva som passer best i ulike boligtyper, og kan komme med noen anbefalinger du ikke selv har tenkt på. Hvis du for eksempel bor i en funkisbolig, kan det være kult med et materialvalg som skiller seg litt ut fra resten av boligen.

Tips: Sjekk sliteskalaen på de ulike treverkene før du forelsker deg i en tretype. Noen tresorter er mykere enn andre. og vil derfor få hakk og riper fortere.

4) Unngå uhell med sklisikring

Trapper med vannbasert UV-lakk er ikke spesielt glatte, så det vil i utgangspunktet ikke være behov for ekstra sklisikring. Skulle du likevel være bekymret for raske småbarnsføtter eller andre ustø ben, finnes det forhandlere på markedet som tilbyr antiskliteip for ettermontering. Et enda penere og mer stilfullt alternativ kan være å bestille trapp med nedfelte stållister i trinn.

5) Trapp med integrert lys

Apropos sikkerhet: Med LED-belysning i trappen kan både de minste og de eldste gå trygt i trappen når det er mørkt. Dessuten ser det utrolig stilig ut. Trappen blir som en slags lysinstallasjon i rommet.

På lik linje med andre ting til hjemmet er det kun fantasien som setter stopper for sluttresultatet. Hvis du har kommet deg helt hit i artikkelen, har du kanskje blitt litt klokere når det kommer til valg av trapp.

6) Hva koster en trapp?

En trapp kan koste alt fra 10 000 kroner til godt over en halv million kroner. Kostnaden kommer an på hvilket treverk du velger, materialvalg, utførelse på rekkverk og selve formen på trappen. Du setter selv føringene ut fra budsjettet ditt.

Som en liten benchmark sier vi at en helt vanlig trapp, som ikke er av de aller billigste løsningene,  ligger på omtrent 30 000 – 60 000 kroner, mens de litt mer unike konstruksjonene ligger på alt fra 60 000 – 150 000 kroner. Likevel vil du få best kostnadsestimat ved å komme innom butikken, så du får tegnet opp et reelt forslag som svarer til forventningene dine.